Cuibul de barză din imagini a fost mutat de pe un stâlp pe altul, în localitatea Balș.
Relocarea cuibului s-a făcut cu personal tehnic de specialitate, în prezența unui oficial al Agenției pentru Protecția Mediului Olt.
Operațiunea a fost demarată după ce o localnică din Balș a reclamat că nu mai suportă să aibă lângă gospodăria sa un cuib de barză.
„A reclamat că barza îi murdărea acoperişul casei, îi murdărea ce scotea prin curte şi a făcut toate demersurile necesare pentru a obţine ordinul Ministrului Mediului”, au declarat reprezentanţii Protecţiei Mediului din Olt. Astfel, prin Ordinul nr. 500/2021 pentru aprobarea relocării unui cuib de barză (Ciconia ciconia) de pe raza localităţii Balşse s-a aprobat „relocarea unui cuib de barză (Ciconia ciconia) din localitatea Balş, judeţul Olt, în vecinătatea locului unde se află actualul cuib, pe o platformă artificială construită de RENEL Olt”.
Cuibul a fost mutat în 25 martie 2021 de către personalul tehnic de specialitate. Operațiunea a durat câteva ore.
Dacă acest cuib ar fi fost mutat fără acordul Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, România risca să fie sancționată de UE care interzice intervenția umană asupra habitatului acestor specii protejate prin lege.
Povestea se repetă, în fiecare primăvară, din 2002 încoace. Klepetan se întoarce din țările calde în fiecare an pentru a fi alături de Malena, barza care este obligată să trăiască pe sol după ce a fost împușcată într-o aripă și salvată de un locuitor din satul Brodska Varos, potrivit Indy100.
Întoarcerea lui Klepetan este urmărită de croați cu ajutorul unui echipament de monitorizare. În acest an, masculul s-a întors pe 29 martie, zburând din Africa de Sud până în satul din estul Croației.
Malena a fost găsită rănită, în 1993, de un bătrân de 71 de ani, pe nume Stjepan Vokic.
Bărbatul are încă de atunci grijă de barză și este martorul iubirii dintre Malena și Klepetan din 2002 încoace.